Haber

Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanına hakaret suçunu kaldıracağız

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde Türkiye’de sıkça uygulanan “Cumhurbaşkanına hakaret” maddesinin kaldırılacağını duyurdu. Sabah erken saatlerde gözaltına alınmayacaktır. Ülkemiz hak etmediği bu canavarca durumdan kurtulacaktır” dedi.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299’uncu maddesinde düzenlenen Cumhurbaşkanı’na hakaret hatası Erdoğan döneminde en çok tartışılan konulardan biri oldu. Bu dönemde 160 binden fazla kişi hakkında soruşturma açıldı, 45 bine yakın kişi Erdoğan’a hakaretten yargılandı, 13 bine yakın kişi de ceza aldı. Bu nedenle gözler TCK’nın 299. maddesine çevrildi.

Kılıçdaroğlu: Türkiye 15 Mayıs sabahına özgür uyanacak

DW Türkçe, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na, 14 Mayıs seçimlerinde cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu maddeyle ilgili herhangi bir işlem yapıp yapmayacağını sordu.

DW Türkçe’nin sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Kılıçradoğlu, 14 Mayıs’tan sonra TCK’daki “Cumhurbaşkanına hakaret” maddesinin kaldırılması için kanun teklifi vereceklerini belirterek, “Türkiye 15 Mayıs sabahına özgür bir şekilde uyanacaktır. başta gençler olmak üzere tüm vatandaşlarımızın kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir yer. Bir ülke yaratacağız bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

299’uncu maddenin tarafsız Cumhurbaşkanları için oluşturulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, 16 Nisan 2017’deki anayasa değişikliğinin ardından 299’uncu sayının getirdiği cumhurbaşkanına ek bir koruyucu zırh giydirildiğini ve yargıya çok küçük eleştirilerin bile uygulandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanına hakaret teziyle verilere işaret eden Kılıçdaroğlu, bu hususla vatandaşların ifade özgürlüğüne önemli kısıtlamalar getirildiğini kaydederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Rakamlar açıkça gösteriyor ki bu mesele Erdoğan döneminde bir intikam aygıtına dönüştü. Bir siyasi partinin genel başkanı unvanını da kullanan cumhurbaşkanı, vazgeçilmez unsur olan düşünce ve ifade özgürlüğünü içselleştiriyor. 21. yüzyılda demokrasinin, farklı seslere ve farklı niyetlere tahammül etmeyi öğrendiğini, “İnsanları susturmak yerine dinlemeye çalışacağız. Millet İttifakı altında ifade özgürlüğünü yeniden tesis edeceğiz. Sabahın erken saatlerinde tweet atan hiçbir genç gözaltına alınmayacaktır. Ülkemiz hak etmediği bu canavarca unsurdan kurtulacaktır.”

Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesi, Cumhurbaşkanı’na hakaret eden kişinin bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını sağlar. Suçun alenen işlenmesi halinde verilecek ceza altıda bir oranında artırılır. Bu da ceza miktarının 4 yıl 8 aya kadar çıkmasına neden oluyor. Ancak bu Kanunun uygulanabilmesi için Adalet Bakanının izni gerekmektedir.

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamaları neden arttı?

Bu resmi görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün

alacamajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu