Hakkari’nin Çukurca ilçesinde çeltik üretimi ortaklaşa yöntemle yapılmaktadır.
Irak sınırında yer alan ve taş evleri, susam, nar ve üzümden yapılan tahini ile ünlü Hakkari’nin Çukurca ilçesinde de çeltik üretiliyor. Arazi şartlarından dolayı tarım makinelerinin çalıştırılamadığı tarlalar, ortaklaşa yöntemle işlenmektedir.
Irak sınırındaki taş evleri, susam, nar ve üzümden yapılan tahini ile ünlü Çukurca ilçesinde de çeltik üretiliyor. Hakkari merkeze yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunan yaklaşık 14 bin nüfuslu Çukurca’da çeltik üretimi klasik yöntemlerle yapılıyor. Arazi şartları nedeniyle tarım makinelerinin giremediği tarlalarda dayanışmanın en güzel örneğini sergileyen çiftçiler, birlikte çalışıyor. Etrafı engebeli araziler ve yüksek dağlarla çevrili Çukurca’da geleneksel yöntemlerle pirinç yetiştiren çiftçiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlalara girerek toprağı birlikte sürüyor ve küreklerle çeltik havuzları oluşturuyor. İlkbaharda su ile doldurulan çeltik havuzlarında tohumları toprakla buluşturan çiftçiler, hem ekim hem de hasat döneminde dayanışma içinde çalışıyor.
İlçeye bağlı Yeşil Çeşme Mahallesi’nde evinin önüne çeltik tarlasını akrabaları ve komşularının yardımıyla diken Zeydan Akdemir, Çukurca pirincinin doğal ve sağlıklı olduğunu söyledi. Akdemir, “Bahar aylarının gelmesiyle ilçe halkı olarak bir araya geliyoruz. Elbirliği ile pirinç yapıyoruz. Çünkü bir iki kişinin işi değil. Küçük havuzlar yapmamızın sebebi ise, havuzlardaki sular ısınıyor ve pirinçler daha lezzetli oluyor. Bu aylarda mahallelilerle bir araya geliyoruz. İmece yöntemiyle çeltik yapıyoruz” dedi.